Kookdominee Han Wilmink kookt de lekkerste Amish gerechten

‘Kookdominee’ Han Wilmink heeft nu zijn eigen kookprogramma op New Faith Network. In verschillende afleveringen van ‘Koken met Amish’ bereidt hij de lekkerste en meest typische Amish gerechten. Zoals in aflevering 1, waarin hij de traditionele ‘ShooFly Pie’ maakt. Een taart met een geweldig verhaal – en hij is nog overheerlijk ook. Kijk hieronder de aflevering en lees verderop het recept.

Ontdek New Faith Network de eerste 14 dagen gratis

Kijk 14 dagen gratis New Faith Network en opzeggen kan op elk moment

New Faith Network is voor elke christen in Nederland dé plek voor de allerbeste christelijke films, series en overdenkingen. Zoals ‘Koken met Amish’ bijvoorbeeld. Het werkt net als Netflix: je betaalt een vast laag bedrag van €5,95 per maand en kunt onbeperkt kijken. Op elk moment opzegbaar. De eerste 14 dagen probeer je helemaal gratis! Je ziet topfilms zoals God’s Not Dead 3, God Bless the Broken Road en Wild Faith bijvoorbeeld. Maar ook naar klassieke series zoals ‘Highway to Heaven’ en ‘Road to Avonlea’ en naar de meest inspirerende video-overdenkingen van bekende christelijke sprekers zoals Orlando Bottenbley, Paul Visser en Priscilla Docter.

Het recept voor het maken van ‘ShooFly Pie’

De ShooFly pie staat bekend als dé Amish bakspecialiteit en is in Pennsylvania bij elke bakker te koop. Het is een lekkernij voor mensen die echt van zoet houden. Maak hem nu lekker zelf! Kookdominee Han Wilmink laat je in aflevering 1 zien hoe het werkt. Onder de afbeelding vind je het recept.

Kookdominee Han Wilmink en presentatrice Sonja Silva zijn in gesprek over een Amish gerecht
Deegrecept
Nodig: 200 gram bloem, 100 gram koude boter, 100 ml ijskoud water, bakblik met doorsnede van 22 of 24 centimeter en een halve theelepel zout.

Pie-deeg is een simpel korstdeeg. Het is gemakkelijk te maken.
1. Maak van je bloem en het zout een bergje op je werkvlak.
2. Druk een kuiltje in het midden.
3. Voeg de koude boter toe en hak deze fijn met twee messen.
4. Werk bloem en boter zo door elkaar dat er een kruimelig deeg ontstaat.
5. Voeg het ijskoude water toe en en kneed er met je handen snel een soepele bal van. Kneed niet te lang!
6. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg hem een uurtje in de koelkast
.7. Druk het koude, wat kruimelige deeg goed met de vingers tegen de bodem van het bakblik en een centimeter over 3 omhoog tegen de opstaande rand van het bakblik.
8. Plaats het balkblik met het deeg in de koelkast, totdat je het weer nodig hebt.

Kruimellaag
Nodig: 160 gram bloem, 120 gram bruine suiker, 3 eetlepels koude boter en een halve theelepel zout.

Je maakt hier gemakkelijk kruimels van met een keukenmachine of mixer. Verdeel deze kruimels in twee gelijke helften. Zet deze kruimels in de koelkast totdat je ze weer nodig hebt.

Vulling + samenvoegen
Nodig: 240 gram melasse of donkere stroop, 1 losgeklopt ei, 2 theelepels vanillearoma (Dr. Oetker), 175 ml kokend water en twee theelepels baking soda.

1. Meng de melasse met het losgeklopte ei en het vanillearoma.
2. Neem een kom en doe daar de baking soda in.
3. Giet het kokende water erbij.
4. Voeg vervolgens het melassemengsel toe, goed mengen.
5. Roer de helft van de kruimels erdoor.
6. Giet dit mengsel op de taartbodem en verdeel de andere helft van de kruimels erover.
7. Plaats de taart midden in de 210 graden hete over gedurende 15 minuten.
8. Verlaag dan de oventemperatuur tot 175 graden en bak de taart nog 30-35 minuten tot de vulling borrelt en begint te drogen en lichtjes barstjes vertoond. Voordat je de taart aansnijdt, moet deze helemaal zijn afgekoeld. Eet smakelijk!